Att välja rätt aktiemäklare online kan påverka din investeringsresa betydligt, eftersom mäklaren påverkar en lång rad faktorer, såsom avgifter, tillgång till marknader och hur användarvänlig plattformen är. Dessutom är det givetvis viktigt att man hamnar hos en seriös och pålitlig mäklare.
I den här artikeln kommer vi att ta upp några exempel på punkter som är bra att tänka på när man väljer aktiemäklare, till exempel tillstånd, avgifter, plattform, tillgång till marknader och kundsupport.
Som alltid går det inte att peka ut någon enskild mäklare som är bäst för alla och i alla lägen, eftersom det varierar beroende på din handelsstrategi och dina önskemål och behov. När du jämför aktiemäklare är det viktigt att se hur bra en mäklare skulle fungera för just din plan. Om du är en småsparare som precis ska komma igång med aktiehandel är kanske låga avgifter och enkel användning viktigast, medan mer erfarna investerare kan behöva få tillgång till internationella marknader och avancerade verktyg.
Handelsstrategi
Är din plan att investera i aktier, behålla dem under en längre tid och se din portfölj växa? Kanske är du till och med mer intreserad av att äga utdelningsaktier än av köpa och sälja?
Eller är du tvärt om sugen på att bli en daytrader eller swingtrader som gör snabba klipp på aktiemarknaden istället för att investera på lång eller medellång sikt?
Din handelsstrategi kommer att ha mycket stor betydelse för vilken mäklare som är optimal för dig. Använder man sig av flera handelsstrategier samtidigt kan det i vissa fall till och med vara bäst att ha konton hos flera olika mäklare, till exempel Mäklare A för daytrading och Mäklare B för att parkera vinsterna från daytrading i mer långsiktiga investeringar.
Courtage och andra kostnader
Courtage är en avgift som mäklaren tar för varje aktieaffär. Både köpcourtage och säljcourtage förekommer. Courtage kan vara fast eller procentuellt. Hos många svenska mäklare är courtaget lägre för handel med aktier noterade vid Stockholmsbörsen eller First North och högre för övriga aktier.
Vissa aktiemäklare erbjuder låga eller inga avgifter på mindre affärer, vilket kan vara fördelaktigt för småsparare. I Sverige finns det också aktiemäklare som låter dig slippa betala courtage under en inledande period när du kommer igång med att investera i svenska aktier och inte har så stora tillgångar i din portfölj. Två exempel på sådana mäklare är Avanza och Nordnet.
Courtage är dock inte den enda kostnad som spelar någon roll, så när du jämför mäklare behöver du även ta hänsyn till alla andra kostnader som det skulle innebära att tillämpa din handelsstrategi hos dem. Det kan till exempel röra sig om årsavgifter, over night fees, och avgifter för att admininstrera insättninga och uttag.
Vissa mäklare tjänar mycket pengar på spreads, det vill säga skillnaden mellan den köpkurs och säljkurs de erbjuder.
Plattformens användarvänlighet
Olika mäklare erbjuder olika handelsplattformar, och det är viktigt att du känner dig bekväm med den du väljer. Här är några aspekter att tänka på:
- Användargränssnitt: Är plattformen enkel att använda, även om du är nybörjare?
- Mobilapp: Om du föredrar att handla via mobilen är det bra att välja en mäklare med en välfungerande och lättanvänd app, som Avanza eller Nordnet.
- Analyser och verktyg: Om du är en mer erfaren investerare kan det vara viktigt med avancerade verktyg för att analysera prisrörelser, vilket erbjuds av aktörer som Saxo Bank.
- Demokonto: Är det tillåtet att öppna ett gratis demokonto för att provköra handelsplattformen innan du bestämmer dig för om du vill göra någon insättning?
Tillgång till marknader
Fundera på vilka marknader du vill handla på. Vissa aktiemäklare som är tillgängliga i Sverige ger dig tillgång till både svenska och utländska aktier, medan andra är helt eller åtminstone mer fokuserade på svenska aktier. Det är inte ovanligt att svenska mäklare har ett extra bra utbud, och lägre courtage, för aktier som handlas på Stockholmsbörsen och First North.
Om din handelsstrategi är inriktad på utländska aktier kan det ibland vara mer förmåndligt att skaffa ett konto hos en utländsk mäklare. Av säkerhetsskäl bör du välja någon av de utländska aktiemäklare som har licens från ett EU-land och därmed också har rätt att vara aktiva på den svenska marknaden.
Kundsupport och resurser
Bra kundsupport kan vara avgörande, särskilt om du är nybörjare och kan ha frågor om plattformen eller specifika aktieaffärer.
- Hur föredrar du att kontakta supporten, och erbjuds det alternativet? Vanliga lösningar är telefonsupport, e-post och live chat.
- Är supporten bemannad under de tider på dygnet som du är mest trolig att handla? Ibland händer något plötsligt och man vill ha hjälp direkt.
- Om du vill ha telefonsupport, måste du ringa ett potentiellt kostsamt utlandssamtal, eller finns det andra lösningar, t ex svenskt telefonnummer, gratisnummer, uppringningsservice eller Whatsapp?
- Har mäklarens support gott rykte bland andra handlare?
Utbildningsresurser
För dig som vill lära dig mer om aktiehandel eller få analyser och insikter om marknaden, kan tillgång till bra och kostnadsfritt utbildningsmaterial hos mäklaren vara ett stort plus. Det kan till exempel röra sig om e-böcker, webbutbildningar, bloggar, guider och analyser för handlare på olika nivåer. Man bör dock inte helt okritiskt ha sin mäklare som enda källa till analys och fortbildning – för att bli en framgångsrik aktiehandlare bör man inhämta information från flera olika källor och alltid vara källkritisk.
Exempel på aktiemäklare som är populära i Sverige
Avanza
- Beskrivning: Avanza är en av Sveriges största och mest populära nätmäklare, känd för sina låga avgifter och användarvänliga plattform. De erbjuder ett brett utbud av investeringsprodukter, inklusive aktier, fonder och derivat.
- Fördelar: Låg kostnad, användarvänlig app och hemsida, tillgång till både svenska och internationella börser, och god kundsupport. Erbjuder ISK.
- Nackdelar: Avgifter kan förekomma för mer avancerade tjänster, och utbudet av icke-svenska aktier är mindre jämfört med globala mäklare.
Nordnet
- Beskrivning: Nordnet är en annan stor aktör på den svenska marknaden och erbjuder liknande tjänster som Avanza. Här kan du handla med aktier, fonder, ETF
och andra värdepapper. - Fördelar: Användarvänlig plattform, tillgång till aktiehandel i Sverige och internationellt, samt verktyg för att analysera och följa portföljen. Erbjuder ISK.
- Nackdelar: Avgifter kan vara högre för vissa tjänster jämfört med konkurrenter, och utbudet av icke-svenska aktier är mindre jämfört med globala mäklare.
Vilken mäklare är bäst. NordNet eller Avanza
Degiro
- Beskrivning: Degiro är en europeisk nätmäklare som erbjuder mycket låga avgifter, särskilt för internationell aktiehandel. De har snabbt blivit populära bland svenska investerare som letar efter billiga alternativ baserade inom EU.
- Fördelar: Mycket låga avgifter, särskilt för internationell handel. Degiro erbjuder tillgång till en stor mängd marknader världen över.
- Nackdelar: Gränssnittet kan kännas mindre användarvänligt för nybörjare, och vissa tjänster erbjuds inte. Du kan inte ha ett investeringssparkonto (ISK) hos Degiro, så den möjligheten till schablonbeskattning finns inte för den handel du gör hos Degiro.
eToro
- Beskrivning: eToro är en global nätmäklare som är känd för sin sociala handelsplattform, där användare kan följa och kopiera andra framgångsrika investerares strategier. Etoro används huvudsakligen för daytrading och swingtrading – inte för långsikta investeringar.
- Fördelar: Social handel och möjligheten att kopiera andra investerares portföljer. Enkel plattform och tillgång till både aktier och kryptovalutor.
- Nackdelar: Relativt högre avgifter och begränsad tillgång till vissa lokala marknader. Du kan inte ha ett investeringssparkonto (ISK) hos Degiro, så den möjligheten till schablonbeskattning finns inte för den handel du gör hos Degiro.